Studierejsens faglige vinkel
Bosniens hovedstad Sarajevo rummer en række spændende faglige muligheder i forbindelse med en studietur, både byen selv, men også som udgangspunkt for udflugter videre i Bosnien og Hercegovina. Sarajevo huser i dag ca. 275.000 indbyggere, så byen er overskuelig i forbindelse med en studierejse. Byen bliver ofte beskrevet som Europas Jerusalem, og det er tydeligt at Sarajevo ligesom den store dele af Sydøsteuropa igennem årtusinder har været knudepunkt for mange civilisationer og religioner. Dette er tydeligt i Sarajevo, hvor katolske kirker, ortodokse kirker, synagoger og moskeer står side om side. Der er ikke mange europæiske byer, hvor historiens vingesus er så tilstedeværende og så tydelig som i Sarajevo. En kort gåtur i midtbyen fører fra den gamle osmanniske bydel til Østrig-Ungarske del og videre til den kommunistiske del. Dermed er det muligt at se hvordan de forskellige styrer påvirkede byen, men også hvordan byen og hermed bygningerne spillede en rolle i statens politik.
Historie
Byens historiske relevans knytter sig bl.a. til startskuddet der udløste 1. Verdenskrig og i den forbindelse er det muligt at besøge stedet, læse på mindesmærket og besøge det nærliggende museum. I kan f.eks. arbejde med attentatmanden Gavrilo Princip og selve attentatet, der har gennemgået en transformation i forbindelse med historiebrug og erindringshistorie. Fra den slaviske helt, der kæmpede mod det undertrykkende Østrig-Ungarn, befrielse af sydslaver og til terrorist.
Den ikke så fjerne krig i 1990érne påvirker også historieformidlingen, og der er tydelige forskelle i opfattelsen af Gavrilo Princip i dag. Et kort besøg på stedet for attentatet, efterfulgt af besøget på nærliggende museum og dernæst besøg i Østsarajevo, hvor bosniske serbere hylder Gavrilo Princip som en helt, illustreret af et monumentet, vil vise forskellen.
Udover første verdenskrig, så er byen god til at illustrere imperialisme og i denne forbindelse Østrig-Ungarns politik. Der er også mulighed at se på den osmanniske arv i Bosnien, både i arkitekturen, men også i kulturen. Her kan historiske aspekter perspektiveres til aktuelle emner om indvandring og integration. Historisk er byen også interessant i forbindelse med tiden under socialismen, men også i forbindelse med socialismens sammenbrud i Europa efter 1989 og de efterfølgende krige i Jugoslavien i 1990-1995 og igen i 1999.
Arrene efter krigene i 1990érne er stadigvæk synlige langs vejen i Bosnien og udflugten til Srebrenica, hvor folkedrabet på 8000 drenge og mænd fandt sted i sommeren 1995. Det var en af kulminationerne på den blodige krig, og blev afslutningen på det Jugoslaviske projekt. Dermed kan eleverne få indsigt i krigene, men også få en forståelse for de udfordringer føderale stater og unioner står overfor. Udflugten til Srebrenica kan kombineres med et besøg i landsbyen, hvor “Operation Bøllebank” blev afviklet den 29. April 1994 og hvor de danske kampvogne i FNs regi kom i kamp med de serbiske styrker.
Besøget i landsbyen kan udvides med et besøg på Campus i Vares, hvor ungdomsuddannelsen er opkaldt efter NORDBAT 2, den nordiske FN bataljon i krigen i Bosnien og Hercegovina. Ingen andre institutioner er opkaldt efter FN enheder og FNs utilstrækkelighed og sikkerhedsrådets uenighed var tydelige i krigen i Jugoslavien. Det kan tydeligt ses ved det frygtelige folkedrab i Srebrenica. Srebrenica var netop udråbt til at være en af FNs sikre zoner.
Udflugterne kan også føre mod syd fra Sarajevo via Konjic og Jablanica og så videre til Mostar. Nær byen Konjic er der mulighed for at besøge en af Europas største atombunkere, Tito´s bunker, der var bygget med det formål at beskytte den kommunistiske elite i Jugoslavien i tilfælde af atomkrig. I Jablanica er der mulighed for at besøge et museum, der formidler socialistiske partisaners modstandskamp under anden verdenskrig. Igen er historiebrug og erindringshistorie interessant her, da de jugoslaviske stater har travlt med at distancere sig fra det jugoslaviske projekt. Her ses tydelige tendenser for sympati for fascistiske statsdannelser og organisationer under anden verdenskrig, hvor den socialistiske modstandskamp i perioden under det socialistiske Jugoslavien var limen, der forbandt de jugoslaviske folkeslag. Alle skolebørn allerede i de små klasser blev præsenteret for den ”heroiske modstandskamp”. I Mostar er der både mulighed for at beundre ”den gamle bro”, der er et flot eksempel på osmannisk arkitektur, men samtidig kan man også fornemme borgerkrigens (1992-1995) påvirkning. Selve broen blev ødelagt under borgerkrigen og efterfølgende genopbygget af de ødelagte sten. I dag er den på UNESCOs liste over verdensarv.
Borgerkrigens ar er også tydelige i byens opdeling og skolemæssige apartheid imellem kroatiske og bosniske børn og unge. Der er også mulighed for at møde mennesker, der forsøger at bygge broer og få unge mennesker til at mødes på tværs af opdelingerne, også i skolesystemet.
Har du spørgsmål, så kontakt en af vores erfarne rejserådgivere her.