Når vi taler om bæredygtighed i forhold til vores rejser, så siger vi TRAVEL with care. Vores holdning er, at vi stadig skal rejse og lære – men vi skal gøre det med sund fornuft. Det kan vi blandt andet gøre ved, at træffe bevidste valg i forbindelse med planlægningen af rejserne. Her kan selv små tiltag gøre en forskel i det store billede. Med vores klimaværktøj klæder vi jer på til at træffe oplyste og bevidste valg for jeres kommende grupperejse. Det gælder både de små og store ting.

Lidt om bæredygtighed

Bæredygtige tiltag fylder meget i dag og lad os først slå fast, at rejser som udgangspunkt ikke er bæredygtige. Faktisk kan cirka 8 % af verdens samlede CO2-udledninger henledes til forskellige former for turisme. Men betyder det, at vi helt skal stoppe med at rejse? Det mener vi ikke!

Vi skal i stedet starte dialogen om, hvordan vi rejser mere smart og bæredygtigt. Der er nemlig en række ting, du kan gøre for at planlægge en mere bæredygtig studierejse. Det vender vi tilbage til om lidt, men lad os først lige få sat et par ord på, hvad bæredygtighed er.

Bæredygtighed opdeles i tre kategorier: miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed. Den miljømæssige bæredygtighed er essentiel for, at de andre kan blive opfyldt på den lange bane. Det handler kort sagt om, at vi skal passe på jorden, så de næste generationer ikke får begrænset deres levestandard på grund af vores ressourceforbrug.

Bæredygtighed på studierejsen – tilpasset jeres rammer

Når du tilrettelægger en studierejse, er der mange faktorer, du skal tænke på. Det kan fx være skolens rammer, jeres økonomi, fagspecifikke formål og en masse praktiske ting – og så kommer bæredygtighed ind som endnu et element, som du måske skal overveje i forbindelse med jeres tur.

Det handler om balance. Du skal finde den fede studierejse, som passer til jer med de kompromisser, der hører til. Har I fx fire dage til rådighed, er det ikke muligt at bruge en hel rejsedag på at køre i bus. Har I længere tid, kan bus- eller togturen måske være mere oplagt og gøres til en aktiv del af rejsen.

4 ting, der påvirker CO2-udledningen på din rejse

Når vi skal rejse mere bæredygtigt, kræver det indsigt i hvilke dele af rejsen, der påvirker CO2-udledningen. Lad os derfor se på, hvilke dele af studierejsen, der påvirker klimaet mest:

Transport

Der er ingen tvivl om, at selve transporten til og fra destinationen fylder meget. Faktisk udgør transport i gennemsnit næsten halvdelen af CO2-udledningen på hele jeres rejse. Det er derfor et godt sted at starte, hvis I ønsker en mere bæredygtig studietur.

Der er en hel del CO2 at spare ved at fravælge fly til fordel for bus- og togrejser. Når det er sagt, er flyrejser fortsat meget populære, selvom vi også ser en tendens til, at flere vælger netop tog og bus pga. klimahensyn.

Vil du vide, hvor meget CO2 de forskellige transportformer udleder på din studierejse? Find destinationen på alfatravel.dk, vælg fanen ”Klima” og se CO2-udledning pr. person for de mulige transportformer.

Læs mere om transport på studieturen

Indkvartering

En anden vigtig del af studieturen er indkvartering. Er det muligt at finde et hotel eller hostel, som fokuserer på grønne tiltag?

Svaret er ja, men det kan dog være nemmere sagt end gjort. Der er stadig ikke så mange af de små selvejende hoteller og hostels, som endnu arbejder systematisk med bæredygtighed eller investerer i deciderede certificeringer. De store hotelkæder er længere i deres arbejde og gode til at skilte med deres grønne initiativer, den udvikling er ikke helt nået til de mindre hostels og selvstændige hoteller.

Læs mere om bæredygtig indkvartering

Uanset hvor du bor, kan du tage dine gode vaner med hjemmefra: Sluk for lyset, når du forlader værelset, genbrug håndklæder og overvej en ekstra gang om det er nødvendigt, at aircondition anlægget kører hele natten.

Shopping

Den næststørste klimaudfordring på rejsen er faktisk shopping. Når vi er ude at rejse, sidder pengene lidt løsere og det er altså hyggeligt at gå i nye butikker og finde spændende souvenirs og gaver, tøj, sko og andet, som minder dig om studieturen, når du kommer hjem igen.

Hvis du ønsker mere klimavenlig shopping, kan du vælge at gå efter butikker, som sælger lokale og/eller miljøvenlige varer. Og så er det altid spændende at opsøge de lokale vintage- og genbrugsbutikker.

Mad og drikke

En sidste faktor, jeg vil komme ind på her, er mad og drikke. For mange er det en vigtig del af turen at forkæle sig selv med god mad og prøve nogle af de lokale specialiteter.

Præcis som med tøj, kan du gøre en lille klimamæssig forskel ved at prioritere spisesteder, som serverer mad lavet af lokale og økologiske råvarer. Og måske skal du vælge at smage en lokal vegetarret et par aftener?