Der er mange sjove og anderledes måder, at gøre jeres studierejse mere bæredygtig på. Måske en del af planlægningen skal være at finde klimavenlige aktiviteter, som passer ind i undervisningen?

Sæt farten ned

Der er fart på. I skal nå en masse og vil ikke gå glip af noget. Men nogle gange er det både sundt og rart at sætte farten lidt ned. I stedet for at tage en bus rundt i byen på sightseeing, kan I vælge en cykel og se byen helt tæt på i et behageligt tempo.

Det er nogle helt andre ting, du lægger mærke til, når du selv skal træde i pedalerne og holde øje med trafik og mennesker, end når du sidder højt oppe bag ruden i en bus. Skal I ud i naturen er en guidet mountainbike- eller vandretur være et godt bud på en klimavenlig oplevelse.

Saml affald

Vidste du, at cirka 15 % af alt plastikaffald ender i naturen, og en stor andel ender i havet? Måske skal jeres studietur bruges til at give en hånd med at løse det problem?

Det er fx muligt at leje kajakker i flere storbyer i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland gennem NGO’en Green Kayak. Tanken er, at I samler affald op undervejs, mens I nyder byen fra vandet.

I kan også tage på ”beach clean up” gennem arrangerede events eller ved selv at planlægge det. Eller affaldsindsamlingen kan være en naturlig del af den førnævnte vandretur. Der er mange muligheder; måske I skal undersøge, om der er nogle lokale initiativer, I kan støtte op omkring?

Sociale aktiviteter

Det handler om klimaet og om miljø. Men bæredygtighed handler også om det sociale og medmenneskelige. Den del kan I også gøre til en del af jeres studierejse ved fx at arbejde frivilligt i et suppekøkken for hjemløse eller besøge et børnehjem og lege med børnene.

Det er ikke med til at nedbringe CO2 eller rydde op i verdenshavene, men det giver jer et andet udsyn – og I giver dem et måltid mad, et smil og en god oplevelse med på vejen.

Få inspiration til mere

Det var blot et par bud på alternative aktiviteter på jeres studierejse. Der er mange andre steder, I kan finde inspiration til opgaver og undervisningsmateriale om bæredygtighed, fx:

 • klimakamp.nu
  Her finder I gode undervisningsmaterialer, lærervejledninger og idéer til opgaver til elever i grundskolen. Det faglige udgangspunkt er Fælles Mål for naturfagene og bruger aktivt klimamålene.
 • affaldsindsamlingen.dk
  Denne organisation arrangerer affaldsindsamlingsdage med skoler og institutioner i samarbejde med Merrild Kaffe. De har også gode undervisningsmaterialer, I kan bruge.
 • groenskole.dk
  Friluftsrådet står bag denne side. Her finder I flere eksempler på skoleopgaver og steder at få råd og vejledning til undervisningsforløb i verdensmål og bæredygtighed. Der er meget fokus på natur og biodiversitet.
 • verdensmaalene.dk
  Undersøg de 17 verdensmål og tal om, hvordan I kan tænke et eller flere af dem ind i jeres studierejse; både i planlægningen og selve undervisningsindholdet.

Det her er alt sammen ment som inspiration til jer. Brug det når I taler om jeres næste studierejse og hvilke muligheder I har, for at sætte klimavenlige aktiviteter på programmet.

(Kilde: europepmc.org og nih.gov)