Det er svært helt at gennemskue de forskellige hoteller og hostels grønne initiativer. Én af grundene er, at det ofte er indarbejdet i de daglige arbejdsrutiner og derfor ikke er noget, du som gæst ser.

Du kan ikke se, om hotellet køber grøn strøm, sparer på energi og vand, sorterer affald for at sikre genanvendelse, er certificeret eller fokuserer på vegetariske retter. Den viden kan du kun få, hvis de selv skriver om det på deres hjemmeside og sociale medier.

Er der en grøn mærkningsordning for hostels og hoteller?

Ja, der findes flere grønne mærkningsordninger fx Green Key, som er turismens internationale miljømærke og EU-blomsten som er det officielle europæiske miljømærke. Disse mærkningsordninger kræver en tredjepart til at certificere, at hotellet lever op til det, de lover.

I praksis er det dog lidt en anden sag. Faktum er, at langt de fleste hostels og små hoteller ikke har ressourcer, tid og økonomi til at sikre sig en certificering. Derudover kan det være lidt af en jungle at finde rundt i, hvad mærkningerne i virkeligheden betyder. Uden certificering kan indkvarteringssteder dog sagtens stadig have grønne rutiner, spare på vand og servere lokalt, økologisk morgenmad. Og det er lige præcis det, vi kigger efter, når vi mærker hotellerne med vores grønne V-tegn.

Hold øje med det grønne V-tegn

Når du kigger på indkvartering på alfatravel.dk, vil du se, at nogle hostels og hoteller har et grønt V-tegn. Det betyder, at de har fokus på bæredygtighed i en eller anden grad. Det ved vi, fordi vi enten har været i direkte dialog med dem eller har læst det på deres hjemmeside.

Samtidig vil jeg dog lige understrege, at vi ikke vurderer effekten af de forskellige konkrete initiativer. Formålet med det grønne V-tegn er at gøre det nemt for dig at få overblik. Og så kan du selv læse mere på hotellets eller hostellets hjemmeside.

Hos AlfA Travel er vi løbende på studieture, hvor vi besøger vores destinationer og samarbejdspartnere på hoteller og hostels. Vi kan naturligvis ikke nå rundt til alle på en gang. Derfor er mange af vores vurderinger taget ud fra dialog og det, de skriver på deres hjemmeside ift. bæredygtighedstiltag. Det kan fx være initiativer omkring at købe vedvarende strøm, donere overskudsmad til hjemløse eller noget helt tredje.

Hold fast i dine gode vaner

Uanset hvor du bor, gør dine vaner en forskel. Derfor anbefaler vi, at du holder fast ved dine gode vaner – også når du er på studietur.

Husk altid at slukke lyset og airconditionanlægget, når du forlader værelset. Bor I samme sted flere nætter, kan I med fordel genbruge håndklæderne. På de fleste hoteller bliver håndklæderne kun vasket, hvis de ligger på gulvet: Hæng dem op efter badet, så sparer I den strøm og vand, der ville være brugt til at vaske håndklædet. Er der morgenmadsbuffet, så tag kun det, du kan spise – hellere gå en ekstra gang for på den måde at undgå madspild.

Hostels ER et klimavenligt alternativ

Og så er det vigtigt lige at tilføje en lille ting. Når du vælger at overnatte på hostel, har du allerede taget et skridt i den klimavenlige retning.

Hostels er nemlig som udgangspunkt grønnere end hoteller og øvrige boligudlejninger, fordi der er fælles faciliteter, som nedsætter vand- og energiforbrug pr. person. At det så samtidig er en rigtig god løsning ift. priser og det sociale, gør det jo bare til en win-win-situation.